Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

MONGOL


Σκηνοθεσία: Sergei Bodrov
Σενάριο: Arif Aliyev, Sergei Bodrov
Παίζουν: Τadanobu Asano, Honglei Sun, Khulan Chuluun, Odnyam Odsuren, Amarbold Tuvinbayar, Bayartsetseg Erdenabat, Amadu Mamadakov, Ba Sen, Bu Ren
Διάρκεια: 120'
Είδος: Δράμα / Ιστορική / Βιογραφία
Βραβεία / Υποψηφιότητες: Βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Honglei Sun στα Asian Film Awards. / Βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διεύθυνσης φωτογραφίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, ήχου, στα βραβεία Nika (Nika awards, εθνικά κινηματογραφικά βραβεία στη Ρωσία) / υποψηφιότητα του Καζακστάν για όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας για το 2008.

Τα νεανικά χρόνια του Τζένγκις Χαν, από τη βίαιη δολοφονία του πατέρα του και τον άδικο εξοστρακισμό του από τη κλειστή νομαδική κοινωνία, μέχρι την επιστροφή του για τη διεκδίκηση όσων του ανήκουν. Ο πρώτος του (και μεγαλύτερος) έρωτας, οι πρώτοι του στενοί δεσμοί φιλίας, η αναμέτρησή του με το θάνατο, τον πόνο, τη φυλάκιση, και η ανάδειξη του μεγαλείου του, όχι μόνο στη μάχη, αλλά σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

Μια ταινία για το ανθρώπινο μεγαλείο. Για τη ζωή σαν ένα ατέλειωτο πεδίο μάχης. Για τον ηγέτη που δεν κρίνεται από την αγάπη για τον πόλεμο, αλλά για τη ζωή. Για τον ηγέτη που δεν γεννιέται, αλλά γίνεται.

Διεθνή ΜΜΕ:
«To “Mongol” είναι ένα έπος, τόσο εκθαμβωτικό οπτικά, που θα έκανε περήφανους τους David Lean και Kurosawa». (Emanouel Levy, Emanuel Levy.com)

«Συναισθηματικά οικείο αλλά σε μεγάλη κλίμακα με το επικό κινηματογραφικό τοπίο να κυριαρχεί. Απλώς σπουδαίο». (Harry Knowles, Ain't it cool news)

«To “Mongol” επιδιεκνύει έναν περίτεχνο συνδυασμό τοπίων που κόβουν την ανάσα, εκθαμβωτική σκηνοθεσία, λουτρά αίματος και την καταγραφή μιας μοναδικής παράδοσης». (Alissa Simon, Variety)

«Κομψό, ψυχαγωγικό και πλούσιο σε καταπληκτικά κουστούμια και τοπία». (David Ansen, Newsweek)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου