Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

12 του Νικήτα Μιχάλκωφ



Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιχάλκοφ
Σενάριο: Νικίτα Μιχάλκοφ, Βλαντιμίρ Μοϊσεγιένκο, Αλεξάντρ Νοβοτότσκι
Παίζουν: Σεργκέι Μακοβέτσκι, Σεργκέι Γκαρμάς, Αλεξέι Πετρένκο, Γιούρι Στογιάνοφ, Σεργκέι Γκαζάροφ, Νικίτα Μιχάλκοφ, Βαλεντίν Γκαφτ
Διάρκεια: 153΄
Είδος: Δικαστικό ψυχολογικό θρίλερ
Γλώσσα: Ρωσική, Τσετσενική
Βραβεία / υποψηφιότητες:
Υποψήφια για το Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2007.
Υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για την κινηματογραφική χρονιά 2007-2008.

Δώδεκα ένορκοι, άγνωστοι μεταξύ τους και διαφορετικοί ως προς την κοινωνική θέση, το επάγγελμα και καταγωγή, όπως το ορίζει ο ρωσικός νόμος, εξετάζουν την υπόθεση δολοφονίας ενός Ρώσου αξιωματικού. Οι μαρτυρίες και οι ενδείξεις τείνουν στο συμπέρασμα πως το έγκλημα έχει διαπράξει ο θετός Τσετσένος γιος του θύματος. Οι δώδεκα ένορκοι κλείνονται σε μια σχολική αίθουσα που χρησιμοποιείται ως χώρος αθλοπαιδιών και, ενώ έντεκα από αυτούς βιάζονται να βγάλουν την ετυμηγορία πρόχειρα και διαδικαστικά, ένας από αυτούς αποφασίζει να ψηφίσει “αθώος” και ξαναεξετάζει το θέμα από την αρχή, στην παραμικρή του λεπτομέρεια. Ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει για τον καθένα μια κατάδυση στην προσωπική του ιστορία και εμπειρία με ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη ρωσική κοινωνία σήμερα.


Πρόκειται για μια μεταφορά της ταινίας “12 Angry men” του Αμερικανού Σίντνεϊ Λιούμετ που γυρίστηκε το 1957, και βασίστηκε με τη σειρά του στο ομότιτλο θεατρικό κείμενο του Reginald Rose. Πρόκειται επίσης για την επίσημη υποψηφιότητα της Ρωσίας για την κατηγορία των ξενόγλωσσων Όσκαρ για την κινηματογραφική χρονιά 2007-2008.


ΟΙ "12 ΕΝΟΡΚΟΙ" ΤΟΥ ΣΙΝΤΝΕΪ ΛΙΟΥΜΕΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ Τ' ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΟΣΟ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΙΤΑ ΜΙΧΑΛΚΟΦ, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΗΣ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ *

Ο μετρ Νικίτα Μιχάλκοφ σε μια άσκηση σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ EXODOS ***

Δώδεκα άντρες στην εξερεύνηση των εννοιών όπως ανθρωπιά και καθήκον
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΣΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ATHENS VOICE

Kαθαρό και νευρώδες σινεμά κριτικού και μαχητικού πνεύματος, με γερές πηγές και αποκαλύψεις, από έναν πεισματάρη και άφοβο σκηνοθέτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ LIFO

Bλέπεται με τον ενθουσιασμό που παρακολουθείς ένα αγωνιώδες θρίλερ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου