Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2008


HUNGER
Χώρα: Ιρλανδία
Έτος παραγωγής: 2008
Διάρκεια:90 min
Σκηνοθέτης: Στηβ ΜακΚουήν
Σεναριογράφος: Avi Korine, Harmony Korine
Ηθοποιοί: Michael Fassbender, Liam Cunningham
Εικόνα: 16:9
Ήχος: 5.1 dolby digital
Πρόσθετα: trailer, slideshow, προσεχώς

Χρυσή Κάμερα
Φεστιβάλ Καννών 2008

Βραβείο FIPRESCI
Φεστιβάλ Καννών 2008

Ανακάλυψη Της Χρονιάς
Φεστιβάλ Τορόντο 2008

Βραβείο Gucci Group
Φεστιβάλ Βενετίας 2008

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Φεστιβάλ Σίδνευ 2008

BAFTA πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή στις φυλακές Μέιζ, στη Βόρεια Ιρλανδία, αποτυπώνοντας τα ιδιαίτερα συγκινητικά γεγονότα που αφορούν την απεργία πείνας των φυλακισμένων του IRA το 1981, καθοδηγούμενοι από το Μπόμπι Σαντς.
Ο Ρέιμοντ Λόχαν ακολουθεί την καθημερινή του ρουτίνα: ένας φυσιολογικός άνδρας που εργάζεται στις φυλακές Μέιζ στη Βόρεια Ιρλανδία, το 1981. Έχει τοποθετηθεί στα κακόφημα H-Blocks, όπου οι ρεπουμπλικανοί φυλακισμένοι διαμαρτύρονται, αρνούμενοι να φορέσουν τα ρούχα που τους επιβάλουν και καταργώντας όλες τις καθημερινές ενέργειες προσωπικής υγιεινής.
Ένας νεαρός φυλακισμένος, ο Ντέιβι Γκίλεν μεταφέρεται εκεί για πρώτη φορά. Παρ’ότι τρομοκρατημένος, αρνείται πεισματικά να φορέσει τη στολή που του δίνουν- δεν θεωρεί τον εαυτό του κοινό εγκληματία. Μοιράζεται ένα πανβρώμικο κελί με έναν άλλο αντικομφορμιστή φυλακισμένο- τον Τζέρι Κάμπελ. Ο Τζέρι, που έχει σκληραγωγηθεί από τις συνθήκες των φυλακών, «εκπαιδεύει» το νεόφερτο να βάζει λαθραία πράγματα στο κελί του, να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο και να μεταφέρει τα μηνύματα στον αρχηγό τους- Μπόμπι Σαντς.
Οι φυλακισμένοι πείθονται να φορέσουν τα καινούρια ρούχα στις φυλακές, που είναι πολιτικά, πιστεύοντας ότι είναι σημαντικό βήμα στον αγώνα τους να αποκτήσουν πολιτική υπόσταση. Τους μοιράζουν όμως εξευτελιστική περιβολή και ξεσπά επανάσταση. Οι φυλακισμένοι καταστρέφουν τα καθαρά κελιά στα οποία έχουν μεταφερθεί, ενώ υπόκεινται σε άγριους ξυλοδαρμούς για την καταστολή της. Η βία μεταφέρεται και πέρα από τη Μέιζ- κανένας εργαζόμενος εκεί δεν είναι πλέον ασφαλής, ενώ ο Ρέιμοντ σκοτώνεται.
Ο Μπόμπι Σαντς συναντά τον ιερέα Ντομινίκ Μοράν. Αστειεύονται για λίγο, κι έπειτα ο Σαντς αποκαλύπτει στον ιερέα, ότι θα ηγηθεί μιας απεργίας πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση των ρεπουμπλικανών φυλακισμένων. Αυτό πυροδοτεί μια λογομαχία, η οποία απλά δείχνει την αποφασιστικότητα του Σαντς , μέσα από τις ερωτήσεις του ιερέα για τα κίνητρα και την ηθική. Ο Σαντς είναι αποφασισμένος και η απεργία θα γίνει.
Αργότερα ο Σαντς θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου τον επισκέπτονται ένας φίλος και οι γονείς του. Ο Σαντς είναι ο πρώτος που θα πεθάνει από τους εννέα που ακολούθησαν.

ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ
Χώρα: Μεξικό, ΗΠΑ
Έτος παραγωγής: 2007
Διάρκεια:111 min
Σκηνοθέτης / Σεναριογράφος: Κρίστοφερ Ζάλα
Ηθοποιοί: Τζέσους Οτσόα, Αρμάντο Χερνάντεζ, Χορχέ Αντριάν Εσπινδόλα, Πάολα Μεντόζα
Εικόνα: 16:9
Ήχος: 2.0 dolby digital
Πρόσθετα: trailer

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
στο Φεστιβάλ του Sundance 2007


Ο Χουάν, κυνηγημένος στο Μεξικό, πηδάει σε ένα φορτηγό που κατευθύνεται λαθραία στο Μπρούκλιν. Εκεί, γνωρίζει τον αθώο κι άβγαλτο Πέδρο, ο οποίος έχει στα χέρια του μια επιστολή από τη -νεκρή πλέον- μητέρα του, με τη διεύθυνση του πραγματικού του πατέρα γραμμένη επάνω της. Ο Πέδρο δεν γνωρίζει αγγλικά και ζητάει τη βοήθεια του Χουάν. Λίγα λεπτά ύπνου είναι αρκετά, για να εξαφανιστεί ο Χουάν με την επιστολή του Πέδρο και να διεκδικήσει τη ζωή του… Δύο μεξικανόπουλα στη Νέα Υόρκη, ψάχνουν να αποκτήσουν την οικογένεια που ποτέ δεν είχαν, αλλά και ένα μικρό παράθυρο διαφυγής από την απελπισία της μιζέριας…


MISTER LONELY
Χώρα: Αγγλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ην. Πολιτείες
Έτος παραγωγής: 2007
Διάρκεια:108 min
Σκηνοθέτης: Harmony Korine
Σεναριογράφος: Avi Korine, Harmony Korine
Ηθοποιοί: Diego Luna, Samantha Morton, Werner Herzog, Denis Lavant
Εικόνα: 16:9
Ήχος: 2.0 dolby digital
Πρόσθετα: trailer
Ένας σωσίας του Μάικλ Τζάκσον κερδίζει τα προς το ζην, μιμούμενος τον μεγάλο αστέρα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Κάποια στιγμή, θα συναντήσει μια σωσία της Μέριλιν Μονρόε, που είναι παντρεμένη , με έναν σωσία του Τσάρλι Τσάπλιν και έχει μια κόρη, σωσία της Σίρλεϊ Τεμπλ. Εκείνη θα τον προσκαλέσει σε μια βίλα, στην επαρχία όπου ζουν κι άλλοι σωσίες…
Εκεί, καθώς μέσα στην καθημερινότητα τα «προσωπεία» αρχίζουν να πέφτουν εκ των πραγμάτων, όλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον δικό τους… μοναχικό εαυτό.
Με ευκολία γινόμαστε κάποιοι άλλοι -είναι μια μορφή κρυφτού, που παίζουμε, μέσα στα πρόσωπα των άλλων-, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντέξεις τη μοναξιά του πραγματικού σου εαυτού. Όταν το καταφέρεις όμως, παύεις να το θεωρείς μοναξιά -γίνεται ανθρώπινη υπόσταση. Και τότε, η ζωή έχει περισσότερο ενδιαφέρον…

IOWA
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος παραγωγής: 2007
Διάρκεια:117 min
Σκηνοθέτης / Σεναριογράφος: Ματ Φάρνσγουορθ
Ηθοποιοί: Ματ Φάρνσγουορθ, Νταϊάν Φόστερ, Ροζάνα Αρκέτ, Τζον Σάβατζ
Εικόνα: 16:9
Ήχος: 2.0 dolby digital

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Αποφασισμένοι να δραπετεύσουν μια για πάντα από το ασφυκτικό Σέντερβιλ της Αϊόβα, ο Έσπερ και η Ντόνα συλλαμβάνουν ένα παράτολμο σχέδιο: να κατασκευάσουν τη δική τους μεθαμφεταμίνη για να χρηματοδοτήσουν την πολυπόθητη φυγή τους. Καθώς βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη των ναρκωτικών ένας διεφθαρμένος αστυνομικός και ο πατέρας της Ντόνα αποφασίζουν να βάλουν τέλος στην ξέφρενη πορεία των δύο νεαρών, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Βασισμένο εν μέρει στις εξωφρενικές διηγήσεις ενός πραγματικού χρήστη μεθαμφεταμίνης, το ντελιριακό ντεμπούτο του Ματ Φάρνσγουορθ (ο οποίος είναι παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής) αποτελεί μια ρομαντική ιστορία παρανόμων στα χνάρια του «Μπόνι και Κλάιντ» και της «Ατίθασης Καρδιάς» και ταυτόχρονα ένα παραισθησιογόνο, κινηματογραφικό τριπάκι στα πρότυπα του «Trainspotting» και του «Ρέκβιεμ για Ένα Όνειρο».

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος παραγωγής: 2007
Διάρκεια:85 min
Σκηνοθέτης / Σεναριογράφος: Στίβεν Μίνα
Ηθοποιοί: Σαμάνθα Νταρκ, Μπράντον Τζόνσον
Εικόνα: 16:9
Ήχος: 2.0 dolby digital
Δέκα χρόνια μετά την απαγωγή του εξάχρονου Μάρτιν Μπρίστολ από την αυλή του σπιτιού του, η τύχη του αγνοείται ακόμα. Μέχρι σήμερα... Έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας μιας τράπεζας, ο Τζούλιαν, η Μέριλιν και ο Κερτ χωρίζονται για να ξανασυναντηθούν αργότερα σε μια απομονωμένη αγροικία, παίρνοντας ομήρους μια γυναίκα με την κόρη της. Μόνο που εκεί τους περιμένει κάτι απείρως πιο τρομακτικό από την αστυνομία. Σύντομα ένας άγνωστος μασκοφόρος θα μετατρέψει το καταφύγιό τους σε σφαγείο. Θα καταφέρουν να βγάλουν τη νύχτα ζωντανοί; Βαδίζοντας στα χνάρια του «Σχιζοφρενή Δολοφόνου με το Πριόνι» και της «Νύχτας με τις Μάσκες», «Οι Ρίζες του Κακού» θα κάνουν το αίμα να παγώσει στις φλέβες σας.

TO ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΑΛΛΟΘΙ
Χώρα: Γαλλία
Έτος παραγωγής: 2007
Διάρκεια:89 min
Σκηνοθέτης: Πασκάλ Μπονιτζέρ
Σεναριογράφος: Πασκάλ Μπονιτζέρ Ζερόμ Μποζέρ
Ηθοποιοί: Miou-Miou, Κολιέ Λαμπέρ, Βαλέρια Μπρούνι, Πιέρ Αρντιτί
Εικόνα: 16:9
Ήχος: 5.1, 2.0 dolby digital
Πρόσθετα: trailer, slideshow, προσεχώς

Βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα της
Agatha Christie «The Hollow»

Ένα κλασσικό θρίλερ μυστηρίου. Ένα ερωτικό τρίγωνο με έναν ένοχο κι έναν δολοφονημένο σαν αρχή, και η συνταγή είναι έτοιμη, για το παιχνίδι της εξιχνίασης ενός ακόμη αστυνομικού γρίφου , που βασίζεται σε βιβλίο της Αγκάθας Κρίστι.
Μόνο που εδώ τα φαινόμενα απατούν, τα άλλοθι καταρρίπτονται, οι σχέσεις δοκιμάζονται και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα για να λάμψει η αλήθεια και τα κίνητρα του δολοφόνου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου